deutsch nederlandse

Contact

FAZ-Krefeld
Dießemer Bruch 79
47805 Krefeld
Duitsland
Tel. 0049 21 51 / 53 23 00
Fax 0049 21 51 / 60 21 50
info@dr-knobloch.de

spreekuren:
maandag t/m vrijdag
8:00 t/m 13:00 uur
maandag t/m donderdag
15:00 t/m 18:00 uur
vrijdag
15:00 t/m 16:00 uur
Onderzoekstermijnen op afspraak

Coloscopie

Bij een colonoscopie of coloscopie onderzoekt de arts de dikke darm compleet en gedeeltes van de dunne darm (ileocoloscopie). Het onderzoek wordt doorgevoerd middels een speciale flexibele endoscoop van 1,2 cm dikte. Normaalgezien is deze ongeveer 120 cm lang is. Voor grotere pati?nten zijn er ook langere. In onze praktijk wordt het onderzoek doorgevoerd middels de modernste colonoscopen uitgerust met een video-optiek. Daardoor kunnen de foto's van de darm op een grote monitor door de onderzoeker optimaal worden aangekeken.

Gedurende het onderzoek kunnen poliepen worden verwijderd, weefsel worden afgenomen en specifieke aandoeningen (vernauwingen/bloedingen/poliepen) kunnen worden behandeld. Het verwijderen van poliepen is daarbij vrijwel typisch.

Wanneer is een coloscopie noodzakelijk?
Voor IEDEREEN boven de 55 hoort een preventief coloscopisch onderzoek bij een preventief darmkanker onderzoek
Indien bij dit eerste onderzoek geen afwijkingen worden geconstateerd is het voldoende als u dit na 10 jaar weer laat controleren
Bij pati?nten met darmkanker in de familie is het echter aan te raden om dit onderzoek niet zo lang uit te stellen.
Bloed in de ontlasting (bijvoorbeeld bij een positieve hemoccult test)
Rectaal bloedverlies, teerachtige ontlasting
Onduidelijke verandering van het ontlastingspatroon, voortdurende obstipatie
Onduidelijke middel- en onderbuikklachten
Control onderzoek na behandeling van darmkanker en/of polypektomie

Voorbereiding
Het belangrijkste is dat de darmen bij het onderzoek goed schoon en leeg zijn. Zo hebben wij als onderzoeker een goed zicht en dat is de beste voorwaarde voor een optimaal verlopend onderzoek. Om dit te bereiken zult u thuis een dag van te voren een bepaald spoelvloeistof moeten drinken. Details hiervoor verkrijgt u in onze praktijk. Ons tijdsmanagement maakt het mogelijk dat u zelf het tijdsstip van het onderzoek kunt bepalen. Daardoor hoeft u pas een paar minuten voor het onderzoek naar de praktijk te komen.

Het onderzoek
Het coloscopisch onderzoek wordt door ons met behulp van een sedatie doorgevoerd. Daardoor wordt het onderzoek voor u zo aangenaam mogelijk en u zult van de hele procedure niets merken. Gedurende de sedatie wordt u continu bewaakt. Achteraf hebben we dan een klein ontbijt voor u, als u dat wilt. Het is wel niet mogelijk om achteraf actief aan het verkeer deel te nemen. Daarom raden wij aan om niet alleen te komen of met een taxi te gaan.

terug